Kersverse Miss Nederland en rolmodel binnen de lhbtq-gemeenschap, Rikkie Kollé, heeft vandaag de allereerste herdenkingsmunt voor COC Nederland onthuld. De onthulling vond plaats op een bijzondere locatie: Paleis Soestdijk, waar voormalig koningin Juliana in 1973 de officiële erkenning van het COC ondertekende.
50 jaar later is de herdenkingsmunt een eerbetoon aan al het werk dat de organisatie heeft verricht, maar ook een reminder aan het werk dat nog in het verschiet ligt. De munt is verkrijgbaar op www.knm.nl.
COC-voorzitter Astrid Oosenbrug is erg trots op deze munt. “De munt verbeeldt op prachtige wijze de resultaten die het COC de afgelopen 50 jaar, dankzij de inzet van talloze moedige voortrekkers, heeft kunnen boeken.” Ook Miss Nederland, Rikkie Kollé, is blij met de komst van de munt. “Ik ben ontzettend trots op deze nieuwe munt voor de samenleving. Deze weerspiegelt wat wij al hebben erkend en waar wij als Nederland trots op mogen zijn.”
1964: eerste stappen richting sociale acceptatie
In 1964 verschijnt COC-voorzitter en homoseksueel Benno Premsela openlijk op de Nederlandse televisie. Een bijzonder moment, want tot dit punt kwamen lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen alleen in beeld vanaf de rug gefilmd of met een balkje voor de ogen. De gedurfde stap van Premsela onderstreept een roep die steeds luider wordt. Een roep vanuit COC Nederland om meer emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap.
Waar in de jaren ‘50 en ‘60 een groot taboe heerst op homoseksualiteit, is de komst van de munt anno 2023 juist het tegenovergestelde. Het laat de stappen zien die mede dankzij het COC zijn gezet, maar ook welke stappen er nog nodig zijn voor het realiseren van een diverse en inclusieve samenleving.
COC Nederland
COC (Cultuur- en Ontspannings Centrum) Nederland wordt opgericht als de Shakespeare Club op 7 december 1946, door de lezerskring van tijdschrift Levensrecht. Hiermee is het COC de oudste, nog bestaande lhbti+ beweging ter wereld. De organisatie, vanaf 1949 onder de huidige naam COC, zet zich in voor belangenbehartiging, gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (lhbti+).
Hoewel het COC meerdere keren een aanvraag voor het ontvangen van rechtspersoonlijkheid indient, wordt deze tot twee keer toe afgewezen vanwege weerstand uit Den Haag. Een derde poging heeft wel succes: op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘Koninklijke goedkeuring’, van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel: het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.
Herdenkingsmunt voor 50 jaar erkenning COC
De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt in UNC en BU kwaliteit is ontworpen door Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkelingen die Nederland mede dankzij het COC heeft gezet sinds de erkenning van de organisatie in 1973.
De munt is ontworpen als dwarrelende confetti: de verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt. De herdenkingsmunt is direct verkrijgbaar via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.