“De kerk is er voor iedereen.” Deze woorden van de paus op de Wereld Jongeren Dagen galmen nog na. Maar hoe zit het in Nederland? Is de rooms-katholieke kerk inclusief als het om lhbtiq+ gelovigen gaat? Daarover gaat de aflevering ‘Geloven onder de regenboog’ van Kruispunt, die dit weekend is uitgezonden. Kijk ‘m hier terug!
Paus Franciscus hield afgelopen zomer tijdens de Wereld Jongeren Dagen een indrukwekkende toespraak waarin hij stelde dat de kerk er is voor iedereen. Maar hoe inclusief is de rooms-katholieke kerk als het om lhbtiq+ mensen gaat? En wat zegt de Bijbel eigenlijk over homoseksualiteit? Daarover gaat de aflevering ‘Geloven onder de regenboog’ van het KRONCRV-programma Kruispunt, dat gisteren werd uitgezonden.
Regenboogvlag
In Limburg zijn er twee kerken waar een regenboogvlag wappert. Waarom kan dat niet op meer plekken? Met die vraag begint de aflevering. Een ander merkt op: “God is liefde. Maar wat ik tegenkom, is het tegenovergestelde. Uitsluiting, verachting.”
Weer een ander: “De kerk zou een instituut moeten zijn dat helend is en niet een instituut dat mensen veroordeelt en sommige mensen tot in de kern van hun wezen en in hun ziel schade toebrengt.” Een man vertelt dat hij zich niet laat wegjagen uit de kerk omdat hij homo is.
Werk aan de winkel
Zo te horen is er dus nog heel wat werk aan de winkel voor de rooms-katholieke kerk in Nederland. In Kruispunt is ook een positief geluid te horen, namelijk dat de paus de deur niet meer dichtgooit voor het inzegenen van homoseksuele stellen, al kan het geen sacramentele viering zijn. Al zijn er ook nog paters in Nederland die hier terughoudend over zijn.
Afijn, Kruispunt geeft een genuanceerd van de huidige stand van zaken omtrent lhbtiq’s en het rooms-katholieke geloof in Nederland en andere landen. Bekijk de aflevering ‘Geloven onder de regenboog’ terug via NPO Start.
Coverbeeld: UnSplash