Winq-hoofdredacteur Martijn Kamphorst roept op om op 22 november te stemmen voor de veiligheid van de lhbtq-gemeenschap. "Bestaanszekerheid lijkt het sleutelwoord van de komende verkiezingen en die van onze community komt steeds verder onder druk te staan."
Laatst fietste ik naar huis met een grote IKEA-regenboogtas onder mijn arm geklemd – iets neutralers was op kantoor niet voorhanden, je bent een queer magazine of je bent het niet. Waar ik in menig situatie ogen in m’n achterhoofd heb, voelde het nu alsof ik ze over m’n hele lijf had. Hoewel ik ook een paar flirterige blikken meende te bespeuren, kon ik maar niet de knagende gedachte van me afschudden dat deze fietsrit weleens vervelend af zou kunnen lopen.
Waarschijnlijk werd deze angst gevoed doordat ik net het stuk had gelezen dat Ruben Wissing schreef voor Winq. Hij ondervond onlangs hoe snel een situatie op straat kan escaleren op basis van een uiterlijk kenmerk. In het verlengde van dat incident zocht hij grondig uit hoe het anno 2023 gesteld is met de veiligheid van onze community.
Het zal voor weinigen een verrassing zijn: het staat er niet best voor. Nederland zakt al jaren verder weg op de Rainbow Index van ILGA Europe, een ranglijst waarin wordt bijgehouden hoe goed Europese landen hun regenboogzaakjes op orde hebben. In eerste instantie hoorde je vaak geroep dat hier sprake was van de wet van de remmende voorsprong – we waren immers het eerste land dat in 2001 het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht – maar inmiddels houdt dat argument echt geen steek meer.
“Zichtbaar zijn komt met steeds meer risico's. Een vastgepakte hand of een vrolijke vlag kan al werken als een rode lap op een stier”
Ik ben van de heilige overtuiging dat positieve zichtbaarheid uiteindelijk leidt tot acceptatie, maar in een tijd waarin een liefdevolle kus, een vastgepakte hand of een vrolijke vlag al kan werken als een rode lap op een stier, komt die zichtbaarheid met steeds meer risico’s. Regenboogvlaggen worden van gevels gerukt, social media staan vol boze berichten van mensen die vinden dat ons bestaan hen ‘door de strot wordt geduwd’ en steeds meer community-leden komen in aanraking met geweld en intimidatie. Zo werd kinderboekenschrijver Pim Lammers begin dit jaar slachtoffer van een homofobe hetze, werd drag superster Envy Peru afgelopen zomer bedreigd met een wapen, werd haar dragzuster Skyla Versai aangereden door een taxichauffeur en kreeg Rikkie Kollé toen zij als eerste trans vrouw de titel Miss Nederland won een bak online haat over zich heen waar ik ronduit misselijk van werd.
“De komende verkiezingen hebben de potentie om Den Haag van een grondige facelift te voorzien”
De silver lining, beste lezer, is dat jij zeer binnenkort de kans hebt om een betekenisvol verschil te maken. De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november hebben de potentie om Den Haag van een grondige facelift te voorzien. Natuurlijk zijn er meer thema’s van groot belang dan de rechten en veiligheid van onze community. Maar de ervaring leert dat politici die openlijk de haat richting onze community legitimeren met hun (gebrek aan) daden en woorden, het doorgaans ook niet bijzonder goed voorhebben met het klimaat, de groeiende armoedekloof en de onmenselijke situatie waarin vluchtelingen belanden. Dus: lees je goed in, bijvoorbeeld via de kieswijzer van COC Nederland, en ga stemmen. Bestaanszekerheid lijkt het sleutelwoord van de komende verkiezingen en die van onze gemeenschap komt steeds meer onder druk te staan.
Beeld: Celso de Sanders