Modern ouderschap

Wat als Mr & Mrs Eames een kinderwagen hadden ontworpen?

08 december 2023, Winq redactie, 3 minuten

Als er een kind in de familie bij komt, is er even niets anders meer belangrijk, in de wereld. Dus ook de kinderwagen, stroller of buggy voor die kleine, moet comfortabel zijn én er beeldig uitzien. Het liefst een kleine Eames Lounge Chair op wielen.

De COYA.
De COYA.

Het door Europa geleide Bauhaus-design was altijd nauw verbonden met ideologie. Je zou (cynisch) kunnen zeggen dat de Bauhaus-beweging simpelweg het principe "vorm volgt religie" volgde. De Amerikaanse ontwerpers Ray en Charles Eames werkten volgens een ander principe: ze namen de wereld zoals die is - en verbeterden die. Het echtpaar heeft moderne klassiekers ontworpen die functioneel waren, maar er ook mooi uitzagen. Misschien is het geen toeval dat het juist twee Amerikanen waren die de klassieke & moderne architectuur en vormgeving op twee belangrijke manieren verbeterden door er een gezond oordeel en humor aan toe te voegen.

Priam
Priam.

In de geest van de Eames
De PRIAM-, COYA- en MIOS-kinderwagens uit de CYBEX Platinum-serie zijn meer dan een eerbetoon aan de innovatieve kracht van hún ontwerpen. Geïnspireerd door de ingenieuze eenvoud, functionaliteit en schoonheid van de ontwerpen van Ray en Charles Eames, vroeg CYBEX zich af "Hoe zouden Ray en Charles Eames een kinderwagen ontwerpen als ze vandaag de dag nog zouden leven?"

Het doel werd om de esthetische en functionele normen te vertalen naar een moderne kinderwagen.

Dat leidde tot de ontwikkeling van de PRIAM - een extreem robuuste en veelzijdige kinderwagen - die toch een vorm heeft die past bij de tijdgeest. Maar met een onvergelijkbaar lichte en tijdloze vorm. De MIOS neemt de Eames' slimme, ultralichte frames en herinterpreteert ze voor op de stoep. De MIOS is licht, stevig en stijlvol en bij uitstek geschikt voor stedelijke ouders en hun kinderen. De COYA is de nieuwe reisbuggy. Speciaal ontworpen om mee te nemen in het vliegtuig met een lichtgewicht design, een ademende rugleuning en een eenvoudig one hand in- en uitklap mechanisme. 

Het erkennen van de behoefte is de primaire voorwaarde voor design.

De PRIAM, COYA en MIOS zijn een hommage aan Ray en Charles Eames. "De details zijn niet de details. Zij maken het ontwerp". Hun motto inspireerde de hele ontwikkeling van deze premium kinderwagen.

Lees meer over Cybex.

De COYA.
De COYA is ontworpen om mee te nemen in het vliegtuig met een lichtgewicht design, een ademende rugleuning en een one hand in- en uitklap mechanisme. De COYA mag mee als handbagage en kan in het bagagecompartiment, achterbak of bakfiets worden gevouwen.

Meer over de Eamesjes
Ray en Charles Eames ontmoetten elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog - hij was architect, zij kunstenares - en begon met het ontwerpen van beensteunen, brancards en vliegtuigonderdelen voor het Amerikaanse leger. Wat ze uit deze tijd haalden was een sterke nieuwsgierigheid naar wat je met beperkte middelen kunt bereiken en hoe je nieuwe eigenschappen en kwaliteiten uit eenvoudige materialen kunt toveren. In de daaropvolgende decennia zou het echtpaar het begrip van wat aantrekkelijk en nuttig was volledig door elkaar schudden en hun invloed is vandaag de dag nog steeds voelbaar.

Er is bijna geen flat in Londen Shoreditch, Berlijn Mitte of Williamsburg waar niet minstens één van hun ontwerpen staat, liefdevol opgegraven op een rommelmarkt of nieuw gekocht. Want in tegenstelling tot veel andere klassieke meubelstukken zijn de stoelen van Ray en Charles Eames altijd trouw gebleven aan hun oorspronkelijke concept. Zelfs nieuw zijn ze relatief betaalbaar en ze zien er goed uit, ongeacht hun leeftijd. Hoewel het woord "leeftijd" voorzichtig moet worden gebruikt - het zijn absolute klassiekers.

Maar wat is een echte klassieker? We hoeven niet verder te kijken dan de grootste hits van Ray en Charles Eames. De ‘Eames Plastic Side Chair’ is eigenlijk gewoon een stuk plastic dat organisch gevormd werd tot een zitting en rugleuning die perfect in lijn liggen met de menselijke anatomie, en vervolgens vastgeschroefd werd aan een draadframe. Het eenvoudige ontwerp combineerde op innovatieve wijze twee materialen: plastic, dat bevrijd was van zijn reputatie van goedkoop te zijn, en metaal, dat een stijlvolle verwijzing was naar het hard-core function alisme van het machinetijdperk. Bovendien kan deze stoel op talloze manieren worden geconfigureerd, met verschillende poten, een schommelfunctie en een breed scala aan kleuren. Voor Ray en Charles moest design functioneel zijn - en leuk.

De "Lounge Chair" was het resultaat van hardnekkig onderzoek. Sinds de jaren 1930 experimenteerden de Eameses met de techniek van het buigen van multiplex om driedimensionale rondingen te vormen. Met dit ontwerp (ontwikkeld in 1956) slaagden de ontwerpers erin een oplossing te vinden die vandaag de dag nog steeds toonaangevend is.

Artikelen in dezelfde serie - Alles over ouderschap

Onderzoek: kinderen net zo gelukkig met twee vaders of twee moeders

Queer ouders over opvoeden: “We gingen van ieder weekend uit naar luiers verschonen”

“Ik wilde niet wachten op een man om een kindje te krijgen”

Wensvaders-podcast: luister naar deel zes over familierecht

Speeddate voor wensouders die co-ouderschap overwegen

“Als we op adoptie moeten wachten zijn we straks grijs”

“We voelen een leegte zonder kind”

“Ik begin langzaamaan te accepteren dat het misschien niet meer gaat lukken”

“Een collega van een vriendin gaat ons kind dragen”

COC: “Presenteer dit jaar wet meerouderschap”

Kinderwenscoach Sara Coster geeft eerste hulp bij ouderschap

Johan Goossens over zijn kinderwens

Luisteren: podcast over een homoman met een kinderwens

Volvo biedt voortaan ouderschapsverlof aan álle gezinnen

“De adoptieprocedure heeft negen jaar geduurd”

Vaderschap voor homomannen: wat is er mogelijk?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau