Joost Klein komt uit Leeuwarden, is 26 jaar en combineert happy hardcore met poppunk tot een eigen unieke stijl. Bekende tracks van hem zijn ‘Wachtmuziek’, ‘Ome Robert’ en ‘Friesenjung’. Met die laatste track, een bewerking van Stings ‘Englishman in New York’, stond hij afgelopen zomer wekenlang op nummer één in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Droom

Klein zei toen al dat het zijn droom is om voor Nederland mee te doen aan het Songfestival. “Dit is oprecht een van mijn goals van jongs af aan. In mijn hart, nieren en dna zit Eurovisie. Ik maak Songfestival-muziek, dat is geen grap.”

Deze open sollicitatie leidde tot een petitie van 3FM om Joost naar het Songfestival te krijgen. Tienduizenden mensen hebben die ondertekend. Ook op Instagram ontstond een fanschare die hem naar Zweden wilden sturen.

26 miljoen streams

Joost begon zijn carrière als youtuber, onder de naam EenhoornJoost. Sinds zijn tiende maakte hij filmpjes en sketches en vanaf 2016 richt hij zich op een muzikale carrière. Zijn video’s zijn in totaal meer dan 26 miljoen keer bekeken. Vorige maand gaf hij nog twee uitverkochte concerten in AFAS Live, eerder stond hij op Lowlands en Pinkpop.

Hitpotentie

Volgens juryvoorzitter Twan van de Nieuwenhuijzen heeft de inzending van Joost de grootste hitpotentie. “Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast.”

De selectieprocedure is dit jaar aangepast na het debacle van vorig jaar, toen bleek dat het duo Mia Nicolai en Dion Cooper weinig podiumervaring hadden en het lied ‘Burning Daylight’ te uitdagend was voor hun stemmen. Daarom is besloten om de vijf laatste artiesten hun inzending twee keer live te laten horen op een geheime locatie.

Finale: 11 mei

Het Songfestival is volgend jaar in Malmö omdat Loreen dit jaar won met haar lied ‘Tattoo’. De halve finales zijn op 7 en 9 mei 2024, de finale volgt op zaterdag 11 mei. De inzending van Joost Klein wordt later bekendgemaakt.