41 landen doen er dit jaar mee aan het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Op Winq nemen we ze stuk voor stuk met je door.
Maar eerst, wie gaat er nou voor Nederland? Dat is de 24-jarige singer-songwriter Duncan Laurence geworden. Hij studeerde aan de rockacademie in Tilburg, maar werd bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland in 2014. Daar zat hij in het team van Ilse DeLange.
“De afgelopen jaren deden voor Nederland A-artiesten mee met grote naamsbekendheid”, zei de zanger zelf over zijn deelname. “Voor mij geldt dat laatste niet, maar dat is juist ook mooi: er zijn heel veel jonge muzikale talenten in Nederland. Mijn deelname bewijst dat je zomaar de kans kunt krijgen om op zo’n groot platform te laten zien wat je waard bent. Ik ben heel trots dat ik Nederland ga vertegenwoordigen en ik ga alles geven.”
Duncan zingt het nummer ‘Arcade’ in Tel Aviv.
Wil je de 2CD met álle Songfestivalinzendingen van dit jaar bestellen? Dat kan bij Bol.com.
Wie doen er verder mee?
Anna Odobescu voor Moldavië
Vorig jaar stuurde Moldavie de gezellige act DoReDoS naar het Eurovisie Songfestival. Dit jaar wordt het iets minder gezellig. Zangeres Anna Odobescu vertegenwoordigt haar land namelijk in haar eentje. Het nummer ‘Stay’ is prima, maar zal vast niet hoog eindigen. (foto: Margarita Cernei)
Bilal voor Frankrijk
Bilal Hussani doet met het nummer ‘Roi’ mee aan het Eurovisie Songfestival. Nadat hij werd verkozen tot de winnaar van het tv-programma Destination Eurovision, kreeg hij een storm aan homofobe reacties over zich heen op Twitter en andere social media. Bilal, die pas 19 jaar is, deed eerder mee aan The Voice met een nummer van Conchita. (foto: Dorothée Murail)
Carousel voor Letland
Acht deelnemers deden er mee aan de nationale finale Supernova in Letland. Onder hen Markus Riva, die twee jaar geleden ook al meedeed. Markus werd tweede, de groep Carousel won de avond. (foto: Aiga Redmane)
Chingiz voor Azerbeidzjan
Een naakte man in het water, dat komt bekend voor. Ook Azerbeidzjan kiest voor een onthullende videoclip. Chingiz gaat voor dat land naar het Eurovisie Songfestival. De 27-jarige zanger zingt het nummer ‘Truth’. (foto: Alexandr Porubaymykh)
Conan Osíris voor Portugal
De 'Portugese Rosalia' Conan won met zijn nummer 'Telemóveis' (mobieltjes) Festival da Canção. Hij vertegenwoordigt zijn land met een eigentijds, maar tegelijkertijd traditioneel nummer. Heel erg cool. (foto: Royal Contemporary)
Darude voor Finland
In Nederland wordt vaak gezegd dat we een DJ naar het festival moeten sturen, toch doen we dat nooit. In Finland wel, die sturen namelijk Darude naar Tel Aviv. Hij scoorde in de jaren 90 een grote hit met ‘Sandstorm’. Ken je vast nog wel. Darude gaat met het nummer ‘Look Away’ naar Tel Aviv. Dat nummer wordt gezongen door de Finse zanger Sebastian Rejman. (foto: Anton Sucksdorff)
D-Moll voor Montenegro
Dit jaar staan er zes mensen op het podium voor Montenegro. D-Moll, zoals de groep heet, gaan naar Tel Aviv met het nummer ‘Heaven’. Het nummer is redelijk ouderwets en vast geen concurrentie voor Duncan. (foto: Miodrag Marković & Isidora Mijanović)
Eliot Vassamillet voor België
De 18-jarige zanger Eliot gaat voor België naar Tel Aviv. Hij deed mee aan het zevende seizoen van The Voice Belgique, waar hij overigens niet verder kwam dan de eerste liveshow. Het nummer waarmee Eliot naar Tel Aviv gaat, heet ‘Wake Up’ en is geschreven door Pierre Dumoulin. Hij was in 2017 verantwoordelijk voor het duistere ‘City Lights’ waarmee Blanche vierde werd. (foto: Wouter Struyf)
Ester Peony voor Roemenië
Duncan gaat niet met een countrynummer, maar Roemenië doet dat wel. Ester Peony, een Roemeense singer-songwriter die voor lange tijd in Canada woonde, gaat met het nummer ‘On a Sunday’ naar Tel Aviv. (foto: Cat Music)
Hatari voor IJsland
Dansers in bondage, een gemuilkorfde man en een zanger met matjeshaar die een lied zingen over ‘Haat zal winnen’. Hoe gezellig klinkt de de IJslandse inzending voor het Eurovisie Songfestival? (foto: Íris Dögg Einars)
Joci Pápai voor Hongarije
Met het nummer ‘Origo’ werd Joci Pápai achtste tijdens het Eurovisie Songfestival in 2017. Dit jaar probeert hij het opnieuw, maar dan met het nummer ‘Az én Apám’. (foto: MTVA/Nikolett Kaszner)
John Lundvik voor Zweden
Met het nummer ‘My Turn’ werd John Lundvik in 2018 derde tijdens Melodifestivalen, de nationale voorronde in Zweden. Dit jaar probeerde hij het opnieuw met het nummer ‘Too late For Love’ en met succes. Leuk weetje: John schreef het nummer ‘Bigger Than Us’, waarmee Michael Rice voor het Verenigde Koninkrijk naar Tel Aviv gaat. (foto: Stina Stjernkvist/SVT)
Jonida Maliqi voor Albanië
Albanië organiseert ieder jaar een talentenjacht waarvan de winnaar het land mag vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Dit jaar won zangeres en presentatrice Jonida Maliqi de show met het nummer ‘Ktheju tokës’. Ze zal opgelucht zijn ein-de-lijk eens winnaar te zijn, gezien het feit dat ze al acht (!) keer eerder meedeed aan de show. (foto: Edvina Meta)
Jurijus voor Litouwen
Monika Marija deed met maar liefst twee nummers mee aan de nationale voorronde van Litouwen. Toch lukte het haar niet met de winst naar huis te gaan. Jurijus wel. Met vier punten meer dan Monika kreeg hij een ticket naar Tel Aviv. Hij zingt het nummer ‘Run with the Lions’. (Foto: LRT)
Kate Miller-Heidke voor Australië
Courtney Act deed mee aan de voorrondes van Australia Decides, helaas werd kwam ze niet eens in de top 3. Kate Miller-Heidke wel. Zij won de show en kreeg een ticket voor Tel Aviv. In een enorme jurk stond ze op het podium en zong ze het hysterische ‘Zero Gravity’. (foto: Jo Duck)
Katerine Duska voor Griekenland
De Grieks-Canadese zangeres Katerine Duska gaat voor Griekenland naar het Eurovisie Songfestival. Ze bracht in 2015 het album Embodiment uit, waar haar unieke stem op te horen is. Ze gaat naar Tel Aviv met het nummer ‘Better Love’. (foto: Efi Gousi)
KEiiNO voor Noorwegen
Fred Buljo, Alexandra Rotan en Tom Hugo gaan onder de naam KEiiNO naar Tel Aviv. Het nummer ‘Spirit in the Sky’ werd geschreven door Tom en zijn man Alex Olsson en gaat over gelijke rechten voor iedereen. Een bijzonder lied. (foto: Julia Marie Naglestad)
Kobi Marimi voor Israël
Altijd spannend: wie stuurt het thuisland naar het festival? Vaak is het niet zo heel bijzonder, er zijn immers weinig landen die het festival twee keer willen organiseren. Kobi Marimi gaat voor Israël. Hij won de talentenjacht HaKokhav HaBa. (foto: Ronen Akerman)
Lake Malawi voor Tsjechië
Er gebeurde dit jaar iets bijzonders in Tsjechië. Daar hebben ze de kandidaat gekozen via een online competitie. Via de Eurovisie-app konden kijkers uit heel Europa stemmen op hun favoriete kandidaat. Het werd (niet geheel onverwachts) de band Lake Malawi. In 2013 opgericht en geïnspireerd door indiefolkband Bon Iver. Met het aanstekelijke ‘Friend of a Friend’ gaan ze naar Tel Aviv. (foto: Ben Renc)
Leonora voor Denemarken
De 20-jarige Leonora doet voor Denemarken mee aan het Eurovisie Songfestival. Ze zingt het nummer ‘Love is Forever’. Nu maar hopen dat die enorme stoel uit het filmpje in het vliegtuig naar Israël past. (foto: Thomas Cato)
Luca Hänni voor Zwitserland
Is het Justin Timberlake? Je zou het bijna denken. Nee, het is Luca Hänni voor Zwitserland met het nummer ‘She Got Me’. Een nummer dat perfect meegaat met hedendaagse hits. Luca was de eerste niet-Duitse winnaar van Deutschland sucht den Superstar. (foto: SRF Lukas Maeder)
Mahmood voor Italië
Mahmood, of Alessandro Mahmoud zoals hij echt heet, deed in 2016 al een keer mee met het wereldberoemde San Remo-muziekfestival. De winnaar van dat festival krijgt ieder jaar een ticket voor het Eurovisie Songfestival. In 2016 werd hij snel naar huis gestuurd, dit jaar deed hij het beter. De underdog won het festival met het nummer ‘Soldi’. Een grote kanshebber voor de winst in Tel Aviv. (foto: Attilio Cusani)
Michael Rice voor het Verenigd Koninkrijk
Zes artiesten deden mee aan de voorrondes van het Eurovisie Songfestival in het Verenigd Koninkrijk. Dat deden ze met drie nummers. Uiteindelijk won Michael Rice de show met het nummer ‘Bigger Than Us’. Een typisch Songfestivalliedje dat waarschijnlijk niet heel ver komt. (foto: BBC/Joe Giacomet)
Michela Pace voor Malta
Je kan het je bijna niet voorstellen, maar dit jaar was het eerste seizoen van X Factor te zien in Malta. Om dat te vieren, besloten ze de winnaar van het eerste seizoen een ticket naar Tel Aviv te geven. Michela Pace ging er met de winst vandoor. Twee jaar eerder deed ze ook al een gooi naar het Eurovisie Songfestival, maar toen haalde ze de finale niet. (foto: Jonathan Brincat)
Miki voor Spanje
De Spaanse act voor het Eurovisie Songfestival wordt gekozen door middel van een Spaanse versie van Starmaker. Vorig jaar ging het verliefde koppel Amaia en Alfred naar Lissabon. Niet zo slim, Ana Guera en Aitana, die tweede werden, scoorden later een enorme hit met ‘Lo Malo’ en hadden zo het Eurovisie Songfestival kunnen winnen. De knappe zanger Famous won dit jaar het programma, maar tijdens een extra aflevering om de kandidaat voor het Songfestival bekend te maken, stuurden ze de 23-jarige Miki. Hij vertegenwoordigt het land met het zomerse ‘La Venda’. (foto: José Irún)
Nevena Božović voor Servië
Gelukkig is ‘ie er: een nummer vol drama. De Kosovaarse zangeres Nevena Božović gaat met het nummer ‘Kruna’ naar Tel aviv. Niet de eerste keer, in 2007 deed ze al een keer mee aan het Junior Songfestival en in 2013 was ze onderdeel van de groep Moje 3. (Foto: Alek Živković)
Oto Nemsadze voor Georgië
Echt lekker gaat het niet met Georgië tijdens het Eurovisie Songfestival. In de elf jaar dat ze hebben meegedaan, werden ze twee keer laatste. De afgelopen twee jaar kwamen ze niet verder dan de halve finale. Of het met Oto Nemsadze beter gaat, is maar de vraag. (Foto: Giorgi Tsaava)
Pænda voor Oostenrijk
Gabriela Horn, een Oostenrijkse zangeres die zichzelf Pænda noemt, doet voor Oostenrijk mee aan het Eurovisie Songfestival. Pænda schreef op haar 14e al eigen nummers. Ze volgde een jazz-opleiding, maar gaat met een popnummer naar Tel Aviv. (foto: Wohnzimmer)
Roko voor Kroatië
Roko gaat met het nummer ‘The Dream’ voor Kroatië naar het Songfestival. De Toppers kunnen van zijn hysterische outfit nog wat leren, maar wij vragen ons vooral af of hij in Tel Aviv ook echt de lucht in gaat. (foto: Damjna Fiket/Marko Košutić)
Sarah McTernan voor Ierland
Met het nummer ‘22’ gaat Sarah McTernan naar het Eurovisie Songfestival voor Ierland. De 25-jarige singer-songwriter werd bekend door haar deelname aan The Voice of Ireland in 2015. Later bracht ze ook nog een single uit. Nu dus het Songfestival, met een prima nummer. (foto: RTÉ 2019/Lili Forberg)
Serhat voor San Marino
Omdat ze zelf geen artiesten meer hebben, sturen ze in San Marino opnieuw een Turkse artiest naar het festival. Dat is voor de tweede keer Serhat. Hij deed in 2016 ook al mee, maar haalde toen de finale niet. (foto: Cem Talu)
Sergey Lazarev voor Rusland
Een oude bekende op het Eurovisie-podium. Sergey Lazarev doet opnieuw mee aan het Songfestival. In 2016 behaalde hij een derde plek met het nummer ‘You Are the Only One’. Dit jaar probeert hij het opnieuw met ‘Scream’. (foto: Daniil Velichko)
S!sters voor Duitsland
Zeven kandidaten deden er mee aan Unser Lied für Israël, de Duitse voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Onder hen zangeressen Carlotta Truman en Laurita Spinelli. Samen goed voor 50 duizend volgers op Instagram. Ze wonnen de wedstrijd met nummer ‘Sister’. (foto: NDR/Hendrik Lüders)
Srbuk voor Armenië
Het duurde even, maar begin december maakte Armenië als eerste land hun Songfestival-inzending bekend. Zangeres Srbuhi Sargsyan, beter bekend onder de artiestennaam Srbuk, werd in 2010 tweede bij de Armeense variant van X-Factor en zes jaar later nog een keer tweede bij The Voice Ukraine. Ze noemt het zelf “een eer” om mee te doen aan het festival. (foto: AMPTV)
Tamara Todevska voor Noord-Macedonië
Elf jaar geleden deed Tamara samen met twee andere artiesten voor Macedonië mee aan het Eurovisie Songfestival. De finale haalden ze net niet. Haar zus Tijana deed zes jaar later opnieuw mee, maar kwam ook niet verder dan de halve finale. Nu probeert Tamara het nog een keer, maar dan in haar eentje. (foto: Cedomir Popovski)
Tamta voor Cyprus
Vorig jaar werd Cyprus tweede met de Griekse zangeres Eleni Foureira. Dit jaar gaan ze voor goud met de Griekse zangeres Tamta. Ze werd bekend door 14 jaar geleden mee te doen aan Super Idol Greece en heeft inmiddels opgetreden in verschillende landen in de Balkan. Ook leuk: ze was mentor bij X Factor in Griekenland én Georgië. De twaalf punten uit die twee landen zijn dus alvast binnen. Alex P., die ook 'Fuego' van Eleni schreef, heeft Tamtas inzending geschreven. En dat is te horen. (foto: Kynthia Kindeli)
Tulia voor Polen
Patrycja, Dominika, Joann en Tulia gaan onder de naam Tulia naar het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv. Ze zingen het nummer ‘Fire of Love (Pali się)’. Een traditioneel Pools rocknummer. (foto: Grzegorz Gołębiowski)
Victor Crone voor Estland
De grote favoriet om voor Estland naar het Eurovisie Songfestival te gaan was Victor Crone. Zijn nummer ‘Storm’ was al een hit in zijn thuisland en veel andere sterke kandidaten deden niet mee aan Eesti Laul, de voorronde in zijn land. Hij zong ‘Storm’ behoorlijk vals in de finale, maar kreeg toch een ticket. (foto: Stina Kase)
Zala Kralj en Gašper Šantl voor Slovenië
Als je EMA, de nationale voorronde van Slovenië hebt gezien, had je een hilarische avond. De acts, niet eens zo heel slecht, waren onwijs verschillend. We gingen van Renata met iets teveel make-up tot Zala zonder make-up. Die laatste won het programma met Gašper. (foto: Ana Šantl)
ZENA voor Wit-Rusland
Ze is pas 16 jaar oud, maar mag nu al haar land vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. ZENA gaat met het popnummer ‘Like It’ naar Wit-Rusland. (foto: BTRC)
Nieuws: Oekraïne doet niet meer mee
Maruv voor Oekraïne
Maruv won de nationale voorronde in Oekraïne, maar door onenigheid (lees: ruzie) doet ze niet mee aan het Songfestival. “Ik weiger om leuzen uit te dragen en mijn deelname te gebruiken ter meerdere eer en glorie van onze politici. Ik ben een musicus, geen instrument in de politieke arena.” Ook de nummer twee weigerden te gaan, daarom doet Oekraïne dit jaar niet mee. (Foto: UA:PBC)
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 5 mei 2019 / Coverbeeld: Andres Putting
Wil je de 2CD met álle Songfestivalinzendingen van dit jaar bestellen? Dat kan bij Bol.com.