Binnenkijken

“Een goudvis, dat zie ik nog wel zitten. Lekker kneuterig”

Tussen kunst en kevers: binnenkijken bij Sharvin en Maarten

20 oktober 2020, Martijn Kamphorst, 7 minuten

Ingelijste insecten, een slang op sterk water en keramieken herdershonden. Het huis van Sharvin (26) en Maarten (30), gelegen onder de rook van Diergaarde Blijdorp, telt vele huisdieren, maar geen enkele met een hartslag. “Levend vinden we alles wat hier hangt ook prachtig. Misschien wordt het tijd voor een kneuterig goudvisje.”

Less is in dit huishouden onder geen beding more. Bonte kleuren op iedere muur, geverfde Griekse zuilen en bustes, een jungle aan planten, kunst en design van jonge en gevestigde makers, opgezette dieren en een reusachtige keramieken viervoeter, pontificaal in het midden van de woonkamer. Een huis als een museum, de droom van iedere stofdoek. Sharvin: “En dit is lang niet alles. In onze bergruimtes staat nog veel meer om mee af te wisselen.”

Sharvin werkt sinds zijn afstuderen bij het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, waar hij zich richt op talentontwikkeling van jonge ontwerpers. Maarten, die afstudeerde aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam, werkt als interieurstylist bij Pols Potten. De twee leerden elkaar vier jaar terug kennen via een datingapp en kochten afgelopen september een appartement in de Rotterdamse wijk Blijdorp, hun eerste huis samen.

“Misschien openen we ooit onze eigen interieurzaak”

Tot de laatste lik

Op wat snuisterijen, kunst en een paar planten na, overleefde niets van Sharvins oude interieur de verhuizing. “Ik woonde in een studentenkamer: piepklein en een en al Ikea-meubilair.” Maarten bracht wat meer ‘startkapitaal’ mee. “Ik woonde met een collega van Pols Potten en we gingen in ons oude huis in Amsterdam ook al lekker los met mooie spullen, al was het wel iets minder uitgesproken dan hier.”

Binnenkijken Sharvin Maarten
Bij een tuincentrum kocht Maarten deze breekbare bearded collie. “Toen ik ’m inlaadde, keken mensen me aan met een blik van: wat móét je ermee.”

Je zou het niet zeggen gezien de eclectische verzameling interieuritems, maar over hun aankopen zijn Sharvin en Maarten het meestal snel eens. “Al heeft Maarten het liever wel iets leger dan ik”, nuanceert Sharvin. “Ik etaleer graag al mijn spullen, dat was op mijn studentenkamer ook al zo. Ik koop meteen alles wat ik wil, maar we maken en bewerken zelf ook graag spullen. Dat zie je in dit huishouden duidelijk terug. Een pot verf gebruiken we bijvoorbeeld tot de laatste lik. Met de restjes van alle kleuren die we in ons huis hebben gebruikt, heb ik in de salon, boven de schouw, een verzameling geometrische kleurvlakken aangebracht. Met zo’n grafisch ontwerp breng ik ook mijn achtergrond als kunstenaar terug in het interieur.”

De kringloop van het leven

Er blijft bij de mannen altijd ruimte voor nieuwe spullen. “Maarten gaat voor Pols Potten twee keer per jaar naar designbeurs Maison & Objet in Parijs”, vertelt Sharvin. “Daar staat een taxidermiezaak waar hij altijd iets van meeneemt, meestal wat kevertjes of een ander ingelijst insect. Eigenlijk willen we een wat groter statement piece, een enorme vogel of zo, maar dan ben je al gauw duizend euro verder.” Maarten: “We hebben sinds kort wel een prachtige buizerd boven de deur van de salon hangen. Die vond ik toevallig bij een antiekzaakje bij mijn werk in de buurt.”

Binnenkijken Sharvin Maarten tafel
In de voorkamer bracht Sharvin geometrische kleurvlakken aan met de restjes van alle kleuren verf die hij en Maarten in huis gebruikten.

“Soms schrikken mensen wel een beetje van sommige objecten, zoals onze slang op sterk water”, vertelt Sharvin. “Wij vinden taxidermie beiden juist fascinerend”, aldus Maarten. “Vooral de kleuren van sommige insecten. We hebben bijvoorbeeld een prachtige ingelijste libelle, waarbij het net lijkt of de vleugels vol glitters zitten wanneer het licht erop valt. Die insecten maken ons interieur ook minder veilig, dat vind ik mooi. Wij zijn niet zo van de veilige keuzes, zoals je misschien is opgevallen. Overigens vinden we die dieren ook mooi wanneer ze nog wél leven. Tijdens een vakantie in Costa Rica zagen we alles wat bij ons aan de muur hangt in het wild. Doodeng, wanneer zo’n gigantische vlinder ineens op je af fladdert.”

Over een huisdier met een hartslag hebben de mannen het ook weleens gehad, maar daarin verschillen hun voorkeuren helaas wel. “Maarten wil graag een poes, ik liever een hond”, aldus Sharvin. “De poes van de buren zat laatst op de steigers voor ons huis naar Sharvin te blazen”, vertelt Maarten. “Toen was hij er al helemaal klaar mee.” Sharvin: “Een goudvis, dat zie ik nog wel zitten. Lekker kneuterig.”

Binnenkijken Sharvin Maarten bankstel
In de voorkamer hangt kleurrijk werk van opkomende kunstenaars.

Griekse toestanden

De mannen geven elkaar ook ruimte om hun eigen voorkeuren terug te brengen in hun woning. Zo heeft Maarten een fascinatie voor maskers, de wand achter de eettafel hangt er vol mee. “De twee grootste gaan al heel lang mee, die hingen al op mijn kamer toen ik nog bij mijn ouders woonde.” Sharvin: “Maarten heeft echt iets met Aziatische en Afrikaanse kunst en kitsch. Als hij een kringloop inloopt, neemt-ie áltijd een bordje of kommetje mee. Ik overdrijf niet, kijk maar naar ons servies.”

Zelf heeft Sharvin een zwak voor planten, die hij dus moet onderhouden. “En Griekse toestanden,” vult Maarten aan, “daar ben jij ook helemaal weg van. Daar komen bijvoorbeeld die grote zuilen en bustes vandaan.” Ook Sharvins armen staan vol met verwijzingen naar helden en schurken uit de Griekse mythologie. “Ik weet niet precies waar dat begonnen is, maar in die verhalen kan ik helemaal wegdromen. Een van de bustes ben ik trouwens zelf. Aan de bovenkant is-ie open, omdat ik er in eerste instantie een plantenbak van wilde maken.” Bij nadere inspectie blijken er in het huis meer (zelf)portretten van Sharvin te hangen. “Van Maarten hangen er geen, besef ik nu, daar moeten we misschien eens iets aan doen. Dat er nergens foto’s hangen is overigens bewust, we brengen onze karakters op andere manieren terug in ons huis.”

Binnenkijken Sharvin Maarten slaapkamer
Een effen witte muur zul je bij Maarten en Sharvin niet aantreffen. Sharvin: “We houden niet van veilig. En het is maar verf.”

Happy Village

Tijdens hun thuisquarantaine besloten Maarten en Sharvin een Instagram-account te beginnen, Happy Village Interior genaamd, waarop ze hun bonte interieurkeuzes met de wereld delen. “Het is een letterlijke vertaling van Blijdorp, de wijk waar we in wonen en de gelijknamige dierentuin”, vertelt Sharvin. “We wandelen er regelmatig langs. Vanbuiten kun je de flamingo’s zien en iedere keer maak ik de grap: zou prachtig staan in ons huis.”

De mannen spelen met het idee ooit een eigen interieurzaak te openen. “Die noemen we dan ook Happy Village”, aldus Maarten. “We zouden er verkopen wat je hier ziet: een mix van kunst en kringloop, zodat de grenzen daartussen vervagen. Het moet een plek zijn waar je vrolijk wordt van alles wat je ziet, net als bij ons thuis.”

Foto's: Peggy Janssen

Artikelen in dezelfde serie - Binnenkijken

Binnenkijken bij Rob en Hans in een jaren 90-pand

Binnenkijken in het jaren 70-appartement van Jeroen en Martijn

Dit is de woning van designexpert Jerry en vriend Ritesh

Binnenkijken in de woning van interieurfotograaf Roel Marius Brouwer

Binnenkijken bij Dick Mulders: “Mijn huis is mijn visitekaartje”

Binnenkijken in de negentiende-eeuwse boerderij van Wim en Arnold in de Algarve

Binnenkijken in het huis van plant daddy Nik Leenders

Binnenkijken bij Bram en Willem in Loon op Zand

Binnenkijken in het botanische paradijs van Sam en Marcel

“Op mijn 21e was ik vrij zeker dat ik een oude, alleenstaande nicht met twintig katten zou worden”

“We zijn hier echt naar de straat gaan leven”

“Ieder weekend voelt hier als een kleine vakantie”

“De energie stroomt letterlijk door ons huis”

“O, vind je dit een weelderig interieur?”

Een oase van rust in Amsterdam

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau