Bloedbank Sanquin zegt dat het veilig is om bloedplasma van homoseksuele mannen te gebruiken als basismateriaal, dus mogen gays binnenkort bloedplasma gaan doneren. Het COC is teleurgesteld.
Volgens Sanquin hebben mannen na seksueel contact met een andere man een sterk verhoogd risico op infecties die via het bloed overdraagbaar zijn. Sanquin maakt geen onderscheid tussen mannen met een monogame seksuele relatie en mannen die seks hebben met meerdere partners.
Vier maanden geen seks
In Nederland mogen homoseksuele mannen wel bloed doneren, maar pas nadat ze vier maanden geen seks met een andere man hebben gehad. Voor het geven van bloedplasma gelden op dit moment nóg strengere eisen, namelijk dat homomannen daar helemaal niet voor in aanmerking komen. Dat gaat nu dus veranderen.
Sanquin wil nu dat voor het doneren van plasma dezelfde eisen zullen gaan gelden als voor het geven van bloed. Volgens Sanquin kunnen virussen dankzij innovaties nu beter uit het bloed worden verwijderd.
COC: teleurgesteld
‘Heel teleurstellend’, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over het besluit. ‘Het betekent dat homo- en biseksuele mannen in praktijk nog steeds geen plasma mogen doneren als ze vaker dan eens per vier maanden seks hebben. En ik gun iedereen vaker dan eens per vier maanden seks. Het is tijd voor een donatiebeleid waarin de vraag of je veilige seks hebt centraal staat, niet de vraag met wie je seks hebt,’ aldus de COC-voorzitter.
Het COC dringt al lang aan op een donatiebeleid zonder discriminatie. Ook de Tweede Kamer vroeg de regering in december 2019 om te onderzoeken of seksueel risicogedrag het criterium voor donatie kan worden. Van dat onderzoek is sindsdien niets meer vernomen.
Extra donoren nodig
Bloedplasma bevat veel antistoffen die niet kunstmatig kunnen worden nagemaakt. Die antistoffen zijn nodig voor de ontwikkeling en productie van medicijnen. De vraag naar plasma is groot, en alleen maar toegenomen door de coronacrisis. Daarom zijn extra donoren nodig.
Bron: NOS