Alle werknemers van autofabrikant Volvo hebben voortaan de mogelijkheid om gebruik te maken van 24 weken betaald ouderschapsverlof met 80 procent salaris. Ook regenboogfamilies, natuurlijk. We spraken hierover met Hanna Fager, head of corporate functions and people experience bij Volvo.
1) Waarom geeft Volvo zo’n lange periode zwangerschapsverlof?
“Dit plan heet Family Bond en past naadloos binnen onze cultuur. Volvo is natuurlijk een Zweeds bedrijf en in Zweden is een genereus aanbod van ouderschapsverlof niet ongebruikelijk. Dit kun je niet los zien van de sociale zekerheid in ons land; een lang verlof is vrij gebruikelijk. Bovendien onderschrijft Volvo de familiewaarden – uit wie die familie dan ook bestaat.”
2) Family Bond is niet alleen voor traditionele families?
“Om het beste talent aan te trekken zijn diversiteit en inclusie voor ons heel erg belangrijk. Wij moeten ons als merk dus ook uitspreken over modern ouderschap: dat wij dat omhelzen. Voor ons is het niet relevant hoe jouw gezin eruitziet, het gaat ons erom dat ouders voldoende tijd krijgen om in alle rust te genieten en te wennen aan het ouderschap. Ook als je jouw kind via adoptie krijgt of het met behulp van een draagmoeder ter wereld komt.”
3) Er zijn vast grenzen aan zo’n omvangrijk programma?
“In veel landen is er vaak onduidelijkheid over ouderschap, dat klopt. Voor ons geldt: iedere ouder die als zodanig is geregistreerd, komt bij ons in aanmerking voor Family Bond. Overigens moet je wel over een vast contract beschikken en langer dan een jaar bij Volvo werkzaam zijn.”
“Wij willen dat ook meer mannen zwangerschapsverlof opnemen”
4) In veel landen worden regenboogouders helemaal niet als zodanig erkend.
“Wij kunnen dit aan veel van onze werknemers aanbieden, onafhankelijk van de gezinssituatie. Maar sommige landen accepteren inderdaad niet dat mensen van gelijk geslacht samen een kind opvoeden. Waar mogelijk, kan iedere ouder bij Volvo gebruik maken zwangerschapsverlof.”
5) Kan Family Bond bijdragen aan het doorbreken van het glazen plafond?
“De meeste mensen die ouderschapsverlof opnemen zijn vrouwen. Maar wij willen dat ook meer mannen dat gaan doen want dit bevordert de gelijkwaardigheid. Door heel duidelijk te zijn met dit beleid, hopen wij dat iedereen bij Volvo gelijke kansen krijgt.”
Wat is een ouder eigenlijk?
Niet alle ouders in bijvoorbeeld een gezin met twee vaders worden wettelijk aangemerkt als ouders. Maar: hoe zit dat nu eigenlijk precies met dat ouderschap? Twee ouders van gelijk geslacht die een kind adopteren, hebben volledige ouderschapsrechten (zowel in gezag als in familieband). Als een kind in Nederland in een gezin geboren wordt met twee moeders, kunnen die in principe net zo eenvoudig ouderschapsrechten krijgen als een heteropaar: door erkenning of door ouderschap van rechtswege (afhankelijk van of de ouders getrouwd zijn of niet).
Een kind kan feitelijk niet geboren worden in een gezin met twee vaders, dus is alleen de biologische vader ook de wettelijke vader in een samengesteld gezin. De duo-vader (de andere man in het gezin) kan alleen ouderschapsrechten verkrijgen door adoptie bij de rechter. Er wordt momenteel gewerkt aan wetgeving waardoor ook het ouderschap van ouders van gelijk of verschillend geslacht bij draagmoederschap goed geregeld is en om ook derde en vierde ouders in meeroudergezinnen ouderschapsrechten te geven.