Babs schreef een anthem over genderidentiteit, ‘Die hun’ genaamd. In een interview met Winq vertelt ze waarom ze dit lied heeft geschreven en legt ze uit waarom ze een middelvinger wil opsteken naar ouderwetse gendernormen en tegelijkertijd een ode brengt aan genderdiversiteit. Maak hier kennis met Babs!
Kun je allereerst iets vertellen over jezelf: wie ben je, hoe identificeer jij jezelf, hoe ben je de muziek ingerold?
“Ik ben Babs! Een producer, songwriter, audio-engineer en artiest. Als klein meisje vond je me altijd in de spotlight, dag en nacht wilde ik performen voor iedereen die er maar wat van wilde horen, m'n buren, m'n ooms en tantes, de kat van een straat verderop, zolang ik maar kon optreden! Ik begon vroeg met het schrijven van liedjes, niet alleen liedjes in eerste instantie maar ook gedichten en verhalen. Schrijven en met taal spelen is iets wat ik echt heel leuk vind om te doen.
Nadat ik m'n VWO diploma in de pocket had en een aantal jaar gitaar, zang en muzieklessen had gevolgd, heb ik een halfjaartje een soort muziekopleiding gevolgd aan een college in Engeland, daarna heb ik in Nederland auditie gedaan aan het conservatorium. Uiteindelijk belandde ik bij de producer/audio-engineer opleiding MediaMusic bij het conservatorium van Enschede, ArtEZ.
Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe ik mezelf 'identificeer'. Ik geloof dat ik altijd een beetje in het midden zweef wat betreft hokjes rondom gender en seksualiteit. Voor mijn gevoel is het een spectrum, je kan aan de twee verschillende kanten van het spectrum zitten, maar er is ook nog van alles tussen. Voor nu voel ik me comfortabel met de pronouns zij/haar, maar aan het 'hokje' vrouw zit van alles verbonden waar ik me niet perse in kan vinden. Oh en wat seksualiteit betreft, ik val op de persoon!”
Wie zijn jouw muzikale voorbeelden of helden?
“Mijn muzikale helden zijn vooral rappende power artiesten. Voorbeelden als Doja Cat, Tinashe en Fergie van de Black Eyed Peas. Toen ik jong was, merkte ik al vroeg dat ik rap heel interessant vond. Ik kon het niet verstaan, maar ik probeerde wel al vroeg de klank, de flow en het ritme te imiteren.
De hip hop scene wordt en werd ontzettend gedomineerd door mannen dus het trok altijd meteen mijn aandacht als ik een vrouw hoorde rappen. Tinashe is bijvoorbeeld ook een artiest die echt in haar eentje heeft moeten knokken om te komen waar ze nu is en dat is echt niet makkelijk in die hoek van de industrie, dus dat inspireert me enorm.”
Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Die/Hun’?
“Ik merkte dat er in mijn omgeving nog heel veel zwart/wit gedachten zijn. Het gaat altijd maar over man en vrouw, er zijn veel aannames op basis van uiterlijk en je wordt snel in een hokje gestopt. Het zit me dwars dat er te weinig rekening mee gehouden wordt of te weinig aandacht wordt besteed aan de mensen die zich niet daarmee identificeren.
Ik denk dat het taalgebruik in Nederland heel wat neutraler zou kunnen en zou moeten. Dit liedje maakt je direct bewust van de verschillende persoonlijke voornaamwoorden en ik hoop dat mensen die na het luisteren niet snel zullen vergeten.”
Je noemt ‘Die / Hun’ zowel een middelvinger naar ouderwetse gendernormen. Leg eens uit?
“De ouderwetse gendernormen waar ik naar verwijs in het nummer hebben bijvoorbeeld te maken met de oude verwachting dat vrouwen lang haar zouden moeten hebben en mannen kort haar. Ik ben best wel vaak 'meneer'
genoemd omdat iemand mijn korte haar van achter zag en die aanname deed.
Met dit nummer wil ik eigenlijk duidelijk maken dat je niet zomaar aannamen moet doen op basis van uiterlijk, want veel verwachtingen en stereotypering rondom gender, zijn niet meer van deze tijd. Als je het niet zeker weet, kan je het altijd vragen.”
Tegelijkertijd zie je het als een ode aan genderdiversiteit. Vertel!
“Zoals ik al eerder zei, ik zie gender als een spectrum en een deel van dat spectrum lijkt als het ware over het hoofd te worden gezien. Het is toch hartstikke belangrijk dat mensen zich vrij voelen in hun gender en zich veilig genoeg voelen om dat te uiten?
Iedereen moet zich zelf kunnen zijn en dat is niet altijd even makkelijk als je buiten de norm en/of verwachting valt van de huidige maatschappij, des te meer liefde en respect voor die mensen! Ik hoop dan ook echt dat die mensen zich kunnen vinden in dit nummer. Er gaat nog te weinig muziek over genderdiversiteit.”
Wie zijn de mensen in de video voor ‘Die/Hun’?
“De cast van de videoclip is vrij divers, ik vond het natuurlijk het allerbelangrijkst dat er genderdiversiteit in te vinden was, maar überhaupt vind ik diversiteit heel belangrijk (als je een groep mensen in beeld brengt). Daar ben ik ook heel bewust mee bezig geweest. Het grootste deel van de mensen zijn familie en vrienden, zo zie je mijn oma, moeder, broer, tweelingbroer en partner ook dansen in de clip.”
Over welke andere thema's naast genderdiversiteit wil je het verder gaan hebben in je muziek?
“Ik ben binnen mijn muziek sowieso veel bezig met het doorbreken van stereotypering rondom gender en seksualiteit en daar wil ik zeker mee doorgaan. Thema's die weinig worden besproken omdat ze gevoelig zijn van aard, taboes, daar hou ik wel van.
Sowieso ben ik graag bezig met persoonlijke onderwerpen rondom, bijvoorbeeld, je identiteit en/of de zoektocht naar jezelf. Ik vind rap zo tof omdat je er verhalen mee kan vertellen en ik wil graag verhalen vertellen die (te) weinig verteld worden.”
Tot slot: wat kunnen we in de nabije toekomst nog van jou verwachten?
“In eerste instantie veel nieuwe muziek! In November breng ik mijn debuut-EP uit en een tweede videoclip. Intussen ben ik me echt aan het richten op mijn liveshow zodat ik, in de nabije toekomst, lekker veel shows en
festivals kan spelen. Maar behalve het uitbrengen van toffe muziek, heb ik als artiest ook het doel om uiteindelijk voor meer representatie te zorgen in de muziekindustrie. Er zijn zo weinig queer artiesten en vrouwelijke of gender nonconforming producers, engineers en rappers in de Nederlandse muziekindustrie.”
Volg Babs op Instagram en hou haar YouTube-kanaal in de gaten voor updates.