Vanavond is het tijd voor de finale van het Songfestival! Het belooft een spannende avond te worden: wint Oekraïne dankzij sympathy votes, of is de winst toch weggelegd voor Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Spanje of een winnaar die niemand aan had zien komen? Hier vind je alvast voorproefjes én ze staan ook meteen in de juiste volgorde voor vanavond.
Ciao, Torino!
Het is een interessant Songfestivaljaar. Opvallend is de afwezigheid van Belarus: hun shady praktijken van vorig jaar hebben ertoe geleid dat het land op z'n vroegst pas in 2023 weer mee mag doen. De EBU liet bovendien in een verklaring weten dat er dit jaar geen Russische inzending welkom is.
Toen waren er problemen met het decor: de 'zon' op de achtergrond bestaat uit meerdere bogen die onafhankelijk van elkaar zouden moeten bewegen. Dit bleek niet te werken, en diverse landen moesten noodgedwongen hun acts aanpassen. Rommelig en ook een beetje amateurisch van Italië, nota bene een land dat zichzelf qua Songfestivalinzending vrij hoog heeft zitten.
Na een ietwat teleurstellende eerste halve finale op dinsdag, en een al wat betere tweede halve finale op donderdag is het nu tijd voor de échte finale. Dit jaar zijn de praatjes van de presentatoren extra ongemakkelijk en de tussenfilmpjes extra lullig. Laten we hopen dat Italië niet opnieuw wint, want hoewel hun inzending 'Brividi' een prachtig nummer is, slaat de show regelmatig compleet dood.
De finale
Hieronder vind je de deelnemers van de finale vanavond, in de juiste volgorde:
Tsjechië: We are domi
Electropopband We are domi komt met een lekker popnummer. Tsjechië weet niet altijd de finale te halen, de hoogst behaalde positie was in 2018 toen Mikolas Josef – die jongen met die rugzak – 'Lie to me' zong.
Roemenië: WRS
Andrei-Ionuț Ursu, beter bekend als Wrs vertegenwoordigt dit jaar Roemenië. Hij was eerst actief als danser, o.a. voor dancezangeres Inna. Hij zingt zijn nummer 'Llamame' in het Engels en Spaans. Wat betekent een oranje zakdoek in je broekzak ook alweer volgens de hanky code? Volgens menig TikTok-gebruiker is hij bi. Wie zal het zeggen?
Portugal: Maro
Dit jaar stuurt Portugal een rustig, meerstemmig nummer dat heel toepasselijk 'Saudade, saudade' heet. Lekker rustig en kalm. Leuk weetje: zangeres Maro wilde eigenlijk dierenarts worden.
Finland: The Rasmus
Lieffie, niet meteen kijken, maar er zijn op de een of andere manier allemaal veren in je haar terechtgekomen 😱 Volgens leadzanger Lauri Ylönen is 'Jezebel' een ode aan sterke vrouwen die trots zijn op zichzelf, op hun lichaam, hun sensualiteit én seksualiteit, en die gelijkheid eisen.
Zwitserland: Marius Bear
Zwitserland deed het vorig jaar érg goed. Zanger Marius Bear begon ooit als straatmuzikant. In 'Boys do cry' zingt hij over het feit dat iedereen pijn kan voelen – ook mannen – en dat het ongezond is om je gevoelens te negeren. Maar het is ook ongezond om eruit te zien alsof je drie dagen lang non-stop hebt gefeest met bier en cocaïne en daarna 'even' een Songfestivaloptreden te doen, en daar hoor je Marius dan weer niet over.
Frankrijk: Alvan & Ahez
Als je denkt: ik kan me niet herinneren dat we deze Franse woorden leerden op de middelbare school – dat klopt! De Franse inzending 'Fulenn' (betekent: vonk) wordt gezonden in het Bretons, een Keltische taal die tegenwoordig door minder dan een half miljoen mensen wordt gesproken. Zanger Alvan is zelf Bretons en Ahez, de driekoppige groep die hem vocaal bijstaat, komt uit Bretagne.
Noorwegen: Subwoolfer
Goed, het was geen tópjaar voor Melodi Grand Prix, de Noorse nationale selectie. Maar was Noorwegen nu weer gestuurd heeft?! Het nummer 'Give that wolf a banana' is gezellig maar ook belachelijk. Vooralsnog hebben de leden van Sufwoolfer hun identiteit niet bekendgemaakt. Het zal de eerste keer zijn in 15 jaar dat er gemaskerde zangers zullen optreden tijdens het Songfestival. En wie zitten er eigenlijk onder die maskers?
Armenië: Rosa Linn
Ssinger/songwriter Rosa Linn, die ook gitaar en piano speelt, zal het land vertegenwoordigen. In de videoclip – ongetwijfeld een ode aan Disneyfilm Up! – zweeft haar huis weg.
Italië: Mahmood & Blanco
In 2019 werd Mahmood nog tweede (na 'ons Duncan') met zijn nummer 'Soldi'. Dit jaar probeert hij het opnieuw met zanger/rapper Blanco. Het mooie nummer werd gekozen tijdens een prachtige maar ééuwigdurende finale van het Sanremo Festival. Ook Italië staat momentele erg hoog bij de bookmakers.
Spanje: Chanel
Eleni Foureira draait zich om in haar... bed? Na een zenuwslopende Spaanse finale – jullie hebben écht iets gemist – wist Chanel zich voor het Songfestival te kwalificeren. Daarbij liet ze publieksfavorieten als een modern tietenlied en een goedgelukte inzending met drie schreeuwmeiden achter zich. Let trouwens ook even op haar guapo dansers, hopelijk zien we hen in mei terug!
Nederland: S10
De zangeres, die bij hiphoplabel Noah's Ark onder contract staat, werd benoemd tot 3FM Talent en kreeg in 2019 een Edison voor haar album Snowsniper. 'De diepte' wordt in het Nederlands gezongen; de laatste keer dat we een Nederlandstalige inzending stuurden was in 2010, toen Sieneke het nummer 'Ik ben verliefd (Sha-la-lie)' zong. Lees hier ons interview met S10 en bekijk hieronder het mooie optreden bij Matthijs draait door:
Oekraïne: Kalush Orchestra
Oorspronkelijk zou Oekraïne vertegenwoordigd worden door Aline Pash, met een femonistische inzending, inclusief spoken word gedeelte. Toen bleek dat Pash recentelijk nog de Krim had bezocht, besloot de Oekraïense zender haar te diskwalificeren. Was daar in 2019 niet ook al gezeik mee, hoor ik je vragen? Ja, daar was in 2019 ook al gezeik mee. Zucht. Uiteindelijk stuurt Oekraïne de nummer twee, Kalush Orchestra. Oekraïne staat al een tijdje bovenaan bij de bookmakers, maar laten we wel wezen: dat is niet vanwege de kwaliteit van hun inzending. En hebben we Oekraïne in 2016 niet al eens laten winnen met sympathy votes?
Duitsland: Malik Harris
Als je bij jezelf denkt 'Duitsland is zo'n groot land én een van de 'big five', die zullen hun zaakjes wel goed geregeld hebben': think again! Voordat de Duitse nationale finale überhaupt was begonnen, was er al een relletje. De band Eskimo Callboy – die inmiddels wel inzien dat die bandnaam wellicht een tikje beledigend is, en een nieuwe naam overwegen – was met hun nummer 'Pump it' erg geliefd bij het publiek, maar werd niet geselecteerd voor een plekje in de finale. Er werd zelfs een petitie gestart om de band toch toe te laten, zonder resultaat. De live-uitzending van de Duitse nationale finale was rommelig, vol eentonige nummers en zelfs twee acts die halverwege hun liedje de tekst vergaten. Hoogtepunt was een optreden van Oekraïense zangeres Jamala, die haar nummer '1944' ten gehore bracht. Uiteindelijk werd Malik Harris met z'n nummer 'Rockstars' geselecteerd. Op zich een prima nummertje, maar jammer van de wannabe-Eminemrap halverwege.
Litouwen: Monika Liu
Deze Liza Minelli-achtige verschijning won met overgrote meerderheid de nationale finale, waardoor Litouwen na een exentriek uitstapje met The Roop dit jaar een rustig voortkabbelend liedje stuurt. Soms kunnen drie minuten gewoon erg lang duren. Gelukkig vindt ze het zelf héél leuk.
Azerbeidzjan: Nadir Rustamli
De 22-jarige Nadir won in 2021 de talentenjacht Səs Azərbaycan. Het land won in 2011 voor het laatst het Songfestival, toen Ell en Nikki 'Running scared' zongen. De bookmakers voorspellen dit jaar geen overwinning, of zelfs een plekje in de top 10.
België: Jérémie Makiese
Onze zuiderburen waren er vroeg bij en lieten als állereerste weten wíe ze naar Turijn sturen. Jérémie Makiese won in 2021 The Voice Belgique. Leuk weetje: Makiese zingt niet alleen, maar voetbalt ook nog bij Excelsior Virton.
Griekenland: Amanda Tenfjord
Net als vorig jaar stuurt Griekenland iemand die weliswaar van Griekse afkomst is, maar daar niet is opgegroeid. In 2021 was de eer aan de Grieks-Nederlands Stefania en haar green screen extravaganza 'Let's Dance', in 2022 mag de Grieks-Noorse zangeres Amanda Tenfjord het proberen. Zij speelt al piano vanaf haar vijfde levensjaar en besloot twee jaar geleden haar studie te pauzeren om zich volledig op muziek te focusen. Haar zang was niet súpergoed tijdens de eerste halve finale, en die jurk, lieffie, nee. Maar verder is het een prima nummertje.
IJsland: Sigga, Beta & Elín
De nationale selectie van het Songfestival, ook bekend als Söngvakeppnin, is altijd interessant. Van bizarre liedjes tot opmerkelijke kledingkeuzes: er is altijd wel iets interessants te zien. Dit jaar haalden een soort Spice Girls on crack het niet, en dit genderbending verkleedpartijtje wist zich niet eens te kwalificeren voor de finale. Uiteindelijk koos het IJslandse publiek voor een veilige maar forgettable inzending van drie dames met gitaren.
Moldavië: Zdob și Zdub & Frații Advahov
Er zijn elk jaar landen die lijken te zeggen: leuk om een keer het Songfestival te hosten, maar weet je wel wat dat kost?! De onnodig jolige inzending van Moldavië scoorde geheel tegen onze verwachtingen in een plekje in de finale. En hoewel het misschien lijkt alsof Moldavië geen slechtere inzending had kunnen sturen, was er bij de audities serieus een dame die de tekst van haar liedje oplas vanaf haar iPhone. Lieffie, nee.
Zweden: Cornelia Jakobs
Jakobs deed in 2011 en 2012 mee al aan Melodifestivalen, de nationale selectie van Zweden. Als lid van meidengroep Love Generation wist ze het niet tot het Songfestival te schoppen. Dit jaar liep het anders: haar nummer 'Hold me closer' was direct koploper en wist uiteindelijk met ruime voorsprong Melodifestivalen te winnen. Ook op het Songfestival is Jakobs volgens de bookmakers een goede kanshebber.
Australië - Sheldon Riley
Riley schreef het nummer al zeven jaar geleden. In 'Not the same' vertelt hij over opgroeien met Asperger, in een zwaar religieuze familie die door geldgebrek steeds moest verhuizen, terwijl hij ook nog zijn homoseksualiteit probeerde te accepteren. Vorig jaar kon de Australische inzending Montaigne niet bij het Songfestival aanwezig zijn vanwege inreisbeperkingen, Sheldon Riley is er gelukkig wél.
Verenigd Koninkrijk: Sam Ryder
Dat we dit nog mogen meemaken! Het Verenigd Koninkrijk stuurt voor het eerst in zéker 10 jaar een inzending die – als we de bookmakers moeten geloven – zowaar kansmaakt om een plekje in de top vijf te bemachtigen. Ryder werd aanvankelijk bekend toen hij tijdens de eerste lockdown op entertainmentplatform TikTok covers ging spelen.
Polen: Ochman
De 22-jarige Krystian Ochman heeft Poolse roots maar groeite op in Amerika. In 2020 won hij The Voice of Poland, waar hij in het team zat van Michał Szpak (2016, 'Color of your life').
Servië: Konstrakta
Singer-songwriter Ana Đurić, beter bekend als Konstrakta, was aanvankelijk geen koploper in de Servische nationale selectie. Dat sloeg echter om nadat de bijbehorende act voor het eerst vertoond werd. Toen Servië in 2007 voor het eerst meedeed ging Marija Šerifović er met 'Molitva' meteen met de overwinning vandoor; dat was ook meteen de enige keer. Zou Konstrakta het dit jaar beter doen? Waar gaat het nummer van Ana Đurić eigenlijk over, hoor ik je vragen? Nou: frustratie over het gebrek aan ziektekostenverzekering voor Servische artiesten. Nee, echt.
Estland: Stefan
Wie denkt aan Estland denkt natuurlijk aan cowboyhoeden, paardrijden, de Mississippi die – weetje! – dwars door Estland loopt, en natuurlijk die eindeloze prairie. Het is dan ook niet vreemd dat zanger Stefan van 'Hope' een liedje maakte dat niet zou misstaan op het soundtrackalbum van een Westernfilm. Stefan probeerde zich in 2020 ook al te kwalificeren voor een plekje in het Songfestival, maar werd tijdens de nationale finale zevende met zijn nummer 'By my side'.
Deze inzendingen zijn tijdens de halve finales al afgevallen:
Albanië: Ronela Hajati
Ronela staat vooral bekend als popartiest maar speelt ook met andere genres zoals r&b en reggae. Voor het Songfestival komt ze met dit het nummer 'Sekret' en dat is – op een heerlijke manier – compleet over-the-top. Albanië doet sinds 2004 ieder jaar mee, maar wist in de finale slechts twee keer de top 10 te behalen. De hoogst behaalde positie was #5 in 2012 met het nummer 'Suus'.
Letland: Citi Zēni
Eens zien of mensen die klagen over politieke boodschappen tijdens het Songfestival bij dit nummer in actie komen. Tijdens het nummer 'Eat your salad' van Letland wordt namelijk op zeer ondubbelzinnige wijze gepromoot dat je groente moet eten, je glas moet recylcen, geen vlees meer moeten eten, scharreltampons moet gebruiken, noem maar op. Oh en gelijk in de eerste 10 seconden van het nummer weet Citi Zēni zo'n beetje de helft van het Songfestivalminnend publiek van zich te vervreemden, door op te scheppen hoe leuk hij het vindt om te beffen. Tja. Know your audience, lieffie. Desalniettemin waren de leden van Citi Zēni de eerste Songfestivalinzending die zich uitsprak tegen Russische deelname.
Slovenië: LPS
LPS staat voor Last Pizza Slice. Ze namen het bij de Sloveense nationale competitie op tegen negentien andere inzendingen.
Bulgarije: Intelligent Music Project
Oprichter Milen Vrabevski liet half september al weten dat zijn band Intelligent Music Project was geselecteerd om Bulgarije te vertegenwoordigen. Dit werd pas eind november officieel bevestigd. Toen verscheen ook meteen de videoclip van hun inzending 'Intention' op YouTube. Daarmee is Bulgarije dit jaar het eerste land waarvan het nummer bekend werd gemaakt, een eer die normaal gesproken naar Albanië gaat.
Kroatië: Mia Dimšić
Dimšić's debuutalbum Život nije siv stond op nummer 1 van de Kroatische hitlijsten. Ze schreef mee aan het nummer 'Guilty Pleasure', en volgens de zangeres liet ze zich daarvoor inspireren door de Taylor Swift albums Folklore en Evermore. Interessant, want Dimšić werd er in 2020 nog van beschuldigd dat een van haar singles wel héél veel gelijkenissen vertoonde met Swift's nummer 'Willow'.
Denemarken: Reddi
Het lukte Denemarken drie keer eerder om het Songfestival te winnen: in 1963, 2000 en de laatste keer was in 2013, toen Emmelie de Forest het nummer 'Only teardrops' zong. Dit keer stuurt het land van de kleine zeemeermin een all-girl punk rock band.
Oostenrijk: Lumix feat. Pia Maria
Pia Maria klinkt een beetje als de dragnaam van iemand die graag tiramisu maakt, vind je niet? Zij maakte samen met dj Lumix, bekend van z'n hits 'Monster' en 'Thunder', een danceknaller.
Israël: Michael Ben David
Vorig jaar zong Eden Alene tijdens haar nummer 'Set me free' nog de állerhoogste noot die ooit bij het Songfestival werd gezongen. Dit jaar doet Michael Ben David mee met het nummer 'I.M'. Hij werd tijdens The X Factor Israel geselecteerd, waar o.a. Netta (Songfestival 2018) in de jury zat.
Georgië: Circus Mircus
Met de keuze van Circus Mircus lijkt Georgië de 'laten we een inzending sturen die lijkt op de winnaar van vorig jaar'-methode toe te passen. De band, die eind 2020 werd opgericht, speelt progressieve rock. De drie leden zaten samen op de circusacademie, maar werden eruit gekickt omdat ze niet goed genoeg waren. Dat belooft wat!
Malta: Emma Muscat
Deze Maltese zangeres hoeft niet ver te reizen om het Songfestival bij te wonen, want ze leeft al een tijdje in Italië. Emma won haar nationale finale met een heel ander nummer: het trage 'Out of sight'. Daar kwam later 'I am what I am' voor in de plaats.
San Marino: Achille Lauro
Ach, San Marino. Het is gewoon heel lief dat dit minuscule dwergstaatje mee blijft doen: al zou het ze ooit lukken om te winnen, het land is gewoon te klein om een Songfestival te hosten. Zanger Achille Lauro deed dit jaar ook al mee aan het Sanremo Festival in de hoop Italië te mogen vertegenwoordigen, maar daar werd hij veertiende. Het lijkt alsof hij vervolgens even in één dag 'Stripper' schreef en zichzelf aanmeldde bij de selectie van San Marino. Die zagen wel wat in deze Euroshopper-Måneskin en stuurden hem naar Turijn.
Cyprus: Andromache
Cyprus levert al een paar jaar lekkere popsongs en dit jaar is geen uitzondering. 'Ela' van zangeres Andromache lijkt iets meer ingetogen dan 'El diablo' (2021), 'Replay' (2019) en 'Fuego' (2018), maar dat kan tijdens de tweede halve finale allemaal veranderen, als duidelijk wordt voor welke staging is gekozen.
Ierland: Brooke
Stel je Sieneke voor die tijdens een slumber party een iets te enthousiaste make-over kreeg, en je hebt een aardig beeld van Brooke, de zangeres die Ierland dit jaar stuurt. De tijden dat Ierland jaar na jaar het Songfestival won, zijn écht voorbij.
Noord-Macedonië - Andrea
Het lied 'Circles' is ongetwijfeld bedoeld als krachtige ballad-met-boodschap, maar blijkt vooral een goed nummer om tijdens de tweede helft van de tweede halve finale éven naar het toilet te gaan. In de laatste 15 edities van het Songfestival (2020 niet meegerekend) lukte het Noord-Macedonië slechts drie (!) keer om zich voor de finale te kwalificeren. Het is nog maar de vraag of een finaleplek er dit jaar wél in zit.
Montenegro: Vladana
Dit land presteert misschien niet altijd even lekker op het Songfestival, maar ze gaven ons wel deze klassieke performance, en daar zullen we ze eeuwig dankbaar voor zijn. De inzending van dit jaar heet 'Breathe' en wordt gezongen door een vrouw die ook een modetijdschrift runt.
Hoofdbeeld: Corinne Cumming