De nationale bibliotheek (KB) heeft een webcollectie gelanceerd over de lhbtq-cultuur in Nederland. De collectie bestaat uit zo'n 400 sites uit het tijdvak 2007 tot heden en geeft een breed beeld van de belangrijke onderdelen en ontwikkelingen van de lhbtq-gemeenschap in ons land.
Aan de webcollectie is sinds 2018 gewerkt, met als doel de digitale cultuur van de lhbtq-gemeenschap vast te leggen voor hedendaags en toekomstig onderzoek.
Volgens Kees Teszelszky, conservator digitale collecties bij de KB, toont de webcollectie zowel de innovatieve digitale geschiedenis als de emancipatie van de lhbtq-gemeenschap in Nederland. Teszelszky: “Mensen die worden gediscrimineerd, zich niet kunnen uiten of niet zichzelf kunnen zijn in de analoge wereld, zoeken vaak hun heil online. De lhbt+-gemeenschap was daarin pionierend. Op het internet konden deze gelijkgestemden elkaar ontmoeten, informatie vinden en uitwisselen en een eigen identiteit opbouwen en uitdragen. Dit droeg weer bij aan de ontwikkeling van belangenorganisaties, platformen voor lotgenotencontact en hulpverlening.”
Pionierende online gemeenschap
De KB-webcollectie bestaat uit bekende online platformen zoals die van belangenorganisatie COC en lhbtq-erfgoedorganisatie IHLIA, maar ook uit innovatieve initiatieven, zoals de eerste digitale roman: Roes der zinnen van Marcel Bullinga uit 1994. Teszelszky: “De KB volgt deze gemeenschap al lange tijd online, maar toen duidelijk werd hoe belangrijk de lhbt+-cultuur is geweest voor de ontwikkeling van het vroege web, besloten we een speciale webcollectie aan te leggen. De sites laten de geleidelijke emancipatie van deze gemeenschap zien. Ze tonen met welke vormen van discriminatie en uitsluiting lhbt+-ers tot op de dag van vandaag te maken hebben, maar ook hoe de diversiteit van de deze gemeenschap is gegroeid.”
Volgens Teszelszky laat de collectie zien dat lhbtq-cultuur een even belangrijk als onderbelicht deel van de Nederlandse online geschiedenis is. “Met het aanleggen van deze collectie willen we ervoor zorgen dat erfgoed over dit onderwerp goed bewaard blijft. Met initiatieven zoals de onze houden we de online lhbt+-geschiedenis levend.”
Doorzoek de collectie
Ben je benieuwd naar de collectie van de KB? Deze is door bezoekers met een geldige KB-jaarpas te bestuderen in de leeszaal van de KB in Den Haag. De collectiebeschrijving is voor iedereen toegankelijk.
Coverbeeld: Istock