Dit is vanavond de finale van het Songfestival

...zijn we dan maar voor België??

13 mei 2023, Winq redactie, 1 minuut

Het is Songfestivalweek! Mia en Dion wisten zich dinsdag niet te kwalificeren. Vanavond is de finale: zal de Zweedse Loreen met haar nummer 'Tattoo' winnen, wordt het toch de Finse Käärijä, of krijgen we een totaal onverwachte winnaar? We zetten alle acts uit de finale op een rijtje.

Dit jaar wordt het Songfestival gehouden op 9, 11 en 13 mei in de Liverpool Arena in het Verenigd Koninkrijk. In 2022 won De Oekraïense band Kalush Orchestra met het nummer 'Stefania', maar vanwege de oorlog met Rusland werd besloten dat Oekraïne in 2023 niet geschikt is als gastland. Het Verenigd Koninkrijk, dat tweede werd met Sam Ryders nummer 'Space Man', wierp zich op als organisator. De BBC trekt voor de organisatie samen op met Oekraïense zender PBC.

De presentatoren

Dit jaar wordt de show gepresenteerd door Oekraïense zangeres Julia Sanina, talkshowhost en vaste Britse Songfestivalcommentator Graham Norton, actrice Hannah Waddingham en popster/presentatrice Alesha Dixon.

Presentatoren Eurovisie Songfestival 2023
De presentatoren, vlnr: Julia Sanina, Graham Norton, Hannah Waddingham en Alesha Dixon.

De finale

Oostenrijk: Teya & Salena

'Who the hell is Edgar?', waarmee het duo Teya & Salena dit jaar Oostenrijk vertegenwoordigt, heeft wat manische trekjes. Deze ode aan schrijver Edgar Allan Poe blijft in ieder geval wat meer hangen dan de inzending van vorig jaar; Lumix en Pia Maria haalden toen met het nummer 'Halo' – terecht – niet de finale.

Portugal: Mimicat

De 38-jarige zangeres Mimicat kreeg tijdens haar nationale finale de meeste stemmen van zowel het publiek als de jury, en zal met het nummer 'Ai coração' Portugal vertegenwoordigen. Portugal won het Eurovisie Songfestival tot nu toe één keer, met het nummer 'Amor pelos dois', gezongen door Songfestivalsnob Salvador Sobral in 2017.

Zwitserland: Remo Forrer

De 21-jarige Remo won in 2020 The Voice of Switzerland. In het nummer 'Watergun' zingt ook hij over de grimmige ontwikkelingen die zich momenteel voordoen in de wereld. “I don't wanna be a soldier”, zingt Remo geëmotioneerd. Vorig jaar wist Marius Bear met zijn nummer 'Boys do cry' slechts de zeventiende plaats te behalen, maar het jaar ervoor werd Gjon's Tears met 'Tout l'univers' derde.

Polen: Blanka

Ken je die avonden dat je om 2 uur 's nachts nog met een groepje vrienden in een of andere vuige karaokebar eindigt, en je vriendin Myrthe-Anne écht te diep in het glaasje heeft gekeken maar zelf vindt dat ze er heel lekker in zit, en vol bravoure een nummer van een of ander popsterretje inzet? Dat, maar dan in Polen en dan tijdens een nationale finale waar miljoenen mensen naar kijken. Eerlijk is eerlijk: Blanka heeft aan haar performance gewerkt, tijdens de tweede halve finale op donderdag was het al een stuk beter.

Servië: Luke Black

Vorig jaar wist Konstrakta met haar inzending 'In corpore sano' de vijfde plaats te behalen. Dit jaar stuurt Servië weer een interessant nummer: 'Samo mi se spava' werd al in 202 gemaakt, maar pas toen zanger Luka Ivanović de Servische inzending van vorig jaar zag, wist hij dat het nummer geschikt was voor het Songfestival. De titel van het nummer betekent 'Ik ben gewoon een beetje slaperig'. In het nummer zingt Luka over hoe hij zich tijdens corona geïsoleerd voelde van de wereld, en alleen nog maar computerspelletjes speelde en anime keek. Verder gaat het nummer erover dat mensen hun ogen open moeten houden want 'het kwaad vermenigvuldigt zich als mensen wegkijken'.

Frankrijk: La Zarra

Twee jaar geleden behaalde Frankrijk nog de tweede plaats met Barbara Pravi's 'Voilá'. Dit jaar komt de oorspronkelijk uit Canada afkomstige zangeres La Zarra met het prima nummer 'Évidemment'. Dat het best een prima zet kan zijn om een Canadees in te vliegen, weten we nog uit 1988, toen een nog onbekende Celine Dion voor Zwitserland de winst binnensleepte.

Cyprus: Andrew Lamrou

Andrew Lamrou is een Australische zanger met Grieks-Cypriotische roots. Hij deed in 2015 mee aan X Factor Australia. Cyprus heeft het Songfestival nog nooit gewonnen, maar werd in 2018 tweede met 'Fuego' van Eleni Foureira. Zijn inzending 'Break a broken heart' vind je hieronder.

Spanje: Blanca Paloma

Het zou dit jaar best eens tussen Zweden, Finland en Spanje kunnen gaan. Niet volgens de bookmakers overigens, die verwachten dat Spanje nét de top 10 zal halen. Het nummer 'Eaea' is een modern flamenconummer dat volgens de zangeres werd opgedragen aan haar overleden oma.

Zweden: Loreen

We voorspelden het al: Loreen zal met het nummer 'Tattoo' Zweden vertegenwoordigen. Zij zorgde er met 'Euphoria' voor dat haar thuisland in 2012 het Songfestival won. Sterker nog: volgens de bookmakers gaat Zweden dit jaar opnieuw het Songfestival winnen, Loreen heeft een zeer ruime voorsprong in de 'betting odds'. Lees hier ook onze uitgebreide interview met Loreen.

Albanië: Albina & Familja Kelmendi

'Duje' van Albina & Familja Kelmendi staat op het moment van schrijven helemaal onderaan bij de bookmakers. Het land lijkt niets geleerd te hebben van hun afgang van vorig jaar (al vonden wij persoonlijk 'Sekret' van Ronela Hajati best een knaller).

Italië: Marco Mengoni

Tijdens het jaarlijke San Remo festival, dat ook dit jaar weer úúúren duurde, werd Marco Mengoni geselecteerd om Italië met het nummer 'Due vite' te vertegenwoordigen. Marco deed in 2013 ook al mee, en wist toen met het nummer 'L'essenziale' de zevende plaats te behalen.

Estland: Alika

Het nummer 'Bridges' was al tijdens de Estse nationale selectie Eesti laul publieksfavoriet. Het werd mede geschreven door de Nederlandse Wouter Hardy, die o.a. meeschreef aan 'Arcade' van Duncan Laurence.

Finland: Käärijä

Zoals vrijwel ieder jaar stuurt Finland een inzending waarvan veel kijkers denken: goh, interessant. De iets meer radiofriendly inzending 'Hoida mut' was niet opgewassen tegen het nummer 'Cha cha cha' van Käärijä. Deze inzending staat op het moment van schrijven op nummer twee bij de bookmakers en sloot de eerste halve finale af.

Tsjechië: Vesna

De 'lekker gekke' folkband Vesna doet mee het nummer 'My Sister's Crown', dat gaat over genderongelijkheid. Tsjechië wist in 2018 voor het laatst de top 10 van de finale te behalen, met 'Lie to Me' van Mikolas Josef.

Australië: Voyager

De progressive metal band Voyager is al járen actief in Australië, en de zanger heeft precies dat asymmetrische kapsel dat je al járen je beste vriendinnetje probeert aan te praten. “Dat kun je écht hebben, aan een kant zo opgeschoren!” Vorig jaar deed haalde 'Not the same' van Sheldon Riley de vijftiende plaats.

België: Gustaph

Het nummer 'Because of You' wordt gezongen door Gustaph, en mede-geschreven door Jaouad Alloul.

Lees ook

Interview

Gustaph voor België naar het Songfestival: “Carry on, Girl! Je hebt het verdiend!”

Armenië: Brunette

'Future love' is het nummer dat de 21-jarige Brunette zal zingen. Vorig jaar werd de Armeense inzending 'Snap' van Rosa Linn twintigste, in de twee festivals ervoor wist Armenië zich niet te kwalificeren voor de finale.

Moldavië: Pasha Parfeny

Singer/songwriter Pasha Parfeny is een oude bekende van het Songfestival. Hij was vroeger leadzanger van SunStroke Project, en deed in 2012 al mee aan het Songfestival met het nummer 'Lăutar'. Ook speelde hij piano toen Aliona Moo het jaar erop meedeed met het nummer 'A Million'. Dit jaar probeert hij het solo met 'Soarele și luna'. Vorig jaar wisten Zdob și Zdub & Advahov Brothers met het nummer 'Trenulețul' de zevende plaats te behalen.

Oekraïne: Tvorchi

Of Oekraïne vorig jaar voornamelijk won vanwege de oorlog en níet vanwege hun inzending, kunnen we misschien beter in het midden laten. Op het moment van schrijven staat het nummer 'Heart of steel', waarmee de band Tvorchi waarschuwt voor de gevaren van een kernoorlog, derde bij de bookmakers. Grote kans dus dat Oekraïne er dit jaar opnieuw met de winst vandoor gaat, sympathy vote of niet.

Noorwegen: Alessandra

Ronela Hajati, die vorig jaar uitkwam voor Albanië, haalde met haar warrior-achtige nummer 'Sekret' helaas niet de finale. De openlijk biseksuele Alessandra scoorde met het soortgelijke 'Queen of Kings' beter. Het nummer heeft overigens ook iets weg van 'Run To The Hills', waarmee Klara Hammarström vorig jaar meedeed aan de Zweedse nationale selectie. Van Noorwegen werd in de spannende halve finale van dinsdag als állerlaatste bekendgemaakt dat ze door waren naar de finale.

Duitsland: Lord of the Lost

De Duitse inzending is 'Blood & Glitter' van de band Lord of the Lost. Laten we daar – op basis van voorgaande jaren – vooral niet teveel van verwachten. Toch leuk dat ons buurland elk jaar zó ruim de portemonnee trekt om zichzelf van een plekje in de finale te verzekeren.

Litouwen: Monika Linkytė

Vorig jaar stuurde Litouwen een soort Euroshopper Liza Minelli, dit jaar stuurt Litouwen een ex-rechtenstudent. Monika vertelt dat het nummer 'Stay' gaat over hoe je soms even moet stilstaan en bij jezelf terug moet komen.

Israël: Noa Kirel

Noa Kirel is een ster in Israël. Ze won in 2017 én 2021 de MTV Europe Music Award voor 'best Israeli act'. Ze bracht in 2021 tijdens Pride Month samen met komiek Ilan Peled het nummer 'Trilili Tralala' uit, dat al snel een 'queer anthem' werd. Israël won maar liefst vier keer eerder het Songfestival: in 1978, 1979, 1998 én in 2018 met 'Toy' van Netta. Hieronder de clip van 'Unicorn'.

Slovenië: Joker Out

Voor hun deelname in 2023 werd de band Joker Out door een interne selectiecommissie gekozen. De band wilde al langer meedoen met het Songfestival, maar wachtte naar eigen zeggen tot precies het juiste moment. Joker Out werd in 2016 opgericht in Ljubljana en ze beschrijven hun muziekstijl als shagadelic rock 'n roll. Slovenië heeft nog niet eerder het Eurovisie Songfestival gewonnen; hun hoogst behaalde plaats was nummer 7, zowel in 1995 als 2001. De leadzanger heeft trouwens al weken een erg vermakelijke bromance met de Finse Käärijä.

Kroatië: Let 3

De band Let 3 staat bekend als edgy en er was al een klein relletje toen ze over de band Joker Out – de inzending van Slovenië – in een tweet schreven dat het wel knappe jongens waren en hoopten dat er groepsseks in zat. Een opmerking waar Joker Out overigens direct de humor van kon inzien. In hun nummer 'Mama ŠČ!' worden dictators (lees: Poetin) op de hak genomen.

Verenigd Koninkrijk: Mae Muller

Het leek er op social media even op dat Ellie Goulding het Verenigd Koninkrijk zou gaan vertegenwoordigen, maar dat bleek (gelukkig) niet het geval. De 25-jarige Mae Muller zal het nummer 'I wrote a song' zingen tijdens de finale. Muller was als kind te zien in de videoclip van 'Grace Kelly', de eerste single van Mika, en tegenwoordig heeft ze een half miljoen volgers op TikTok. Of 'I wrote a song' net zoveel potentie heeft als de inzending van vorig jaar ('Space man' van Sam Ryder werd tweede) valt nog te bezien.

Hoofdbeeld: EBU

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau