Fotograaf Zanyar Aziz portretteerde negen queer mensen in Den Haag om hun verhalen te laten zien en hen een stem te geven. Deze fotoexpositie, Queer Migrations: portretten uit Den Haag is nu te zien in de Centrale Bibliotheek in de hofstad.
Zanyar Aziz heeft negen mensen geportretteerd die queer zijn en naar Den Haag zijn gemigreerd, waarvoor ze uiteenlopende redenen hadden. Om zichzelf te kunnen zijn omdat dit niet mogelijk was in het land van herkomst, vanwege de liefde of om talloze andere redenen.
Allemaal een ander verhaal
Zij hebben diverse achtergronden en allemaal een verhaal te vertellen. Ze zijn hier komen wonen, omdat er bijvoorbeeld een oorlog woedt in hun land van herkomst, er armoede heerst, of omdat ze vanwege hun seksuele geaardheid of genderidentiteit niet geaccepteerd worden en onder moeilijke omstandigheden moeten zien te (over)leven.
Ook kun je denken aan verhuizen van de Biblebelt naar Den Haag of migratie van de ene wijk naar de andere wijk, omdat niet alle plekken veilig voelen voor queer personen.
Op zoek naar een veilig bestaan
De zoektocht naar een veilig bestaan om volledig jezelf te kunnen zijn, speelt vaak een cruciale rol in de levens van deze queer personen. Zanyar Aziz laat hun verhalen zien en geeft hen een stem.
Met zijn foto’s wil hij erkenning en herkenning creëren voor mensen die queer zijn en naar Den Haag zijn verhuisd. “Overigens geeft de expositie ook aandacht aan queer joy”, vertelt Aziz.
Zelf ook gevlucht
Hij vervolgt: “Zelf ben ik een kind van ouders die gevlucht zijn uit Irak en zelf was het ook even vluchten van mijn geaardheid, voor geruime tijd. Vandaar dat dit project mij persoonlijk aansprak. Omdat ik mijn queerness en bi-culturele achtergrond kon samenbrengen in deze expositie.”
Queer Migrations’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Centrale Bibliotheek Den Haag en Stichting Humans of Film (project LGBTQ Humans of Amsterdam/Den Haag).
Bezoek is gratis
De tentoonstelling is tot en met vrijdag 30 juni te zien in de Centrale Bibliotheek, Spui 68 in Den Haag, op de vierde verdieping. Bezoek is gratis, bovendien.
Coverbeeld: Zanyar Aziz