Volgende week zal Nederland weer stilstaan bij de oorlogsslachtoffers. Zoals ieder jaar zal IHLIA op 4 mei een krans leggen bij het Homomonument.  

De afgelopen twee jaar stond voor IHLIA ook in het teken van WOII met het project Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog, digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage. Het project heeft het WOII-bronnenmateriaal uit de IHLIA-collectie beter toegankelijk gemaakt door het te digitaliseren en beschikbaar te maken via de IHLIA-website, IHLIA’s digitale bibliotheek en de website van Netwerk Oorlogsbronnen (NOB) Oorlogsbronnen.nl. De IHLIA-selectie hierop is flink uitgebreid: van de 800 bronnen in een eerste fase naar meer dan 2000 nu. Door de beschrijvingen te vernieuwen en verbeteren worden deze beter vindbaar.

Andere intitiatieven

Naar aanleiding van dit digitaliseringsproject is IHLIA een aantal initiatieven gestart die op de website zijn te vinden zijn: een podcast, een fotocollectie en verhalen van lbhtq-onderduikers. Hieronder lichten ze die intiatieven kort toe.

PODCAST: Mythe en realiteit – homovervolging tijdens WO II

In de strijd voor lhbtq-rechten duikt vaak het schrikbeeld op van de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de cijfers lijken aan te geven dat die vervolging vóór en ná de oorlog veel erger was. Is die vervolging mythe of realiteit? Deze podcast gaat over de hardnekkigheid van het slachtofferschap voor een emancipatiebeweging.

Meer info

ARTIKELENBUNDEL

Sinds 2018 is IHLIA in het bezit van de fotocollectie Vos. Dit is een mooie uitbreiding van en aanvulling op onze fotocollectie in tijd en qua herkomst en onderwerp. De collectie Vos telt ruim vierduizend foto’s, voornamelijk uit de jaren 1930-1950, met foto’s uit Duitsland, maar ook uit Engeland en de Verenigde Staten van Amerika. Het gaat om amateurfoto’s, voor een groot deel van mannen in militaire uniformen.

Meer info

VERHAAL: De Noorse Anne Frank uit Wenen

Tijdens dit project kwam IHLIA onder andere interessante boeken tegen, waaronder de dagboeken van Ruth Maier. Wilfred van Buuren, hoofd collectie IHLIA, dook dieper in op haar leven. Ruth Maier was een joodse, biseksuele of lesbische vrouw uit Wenen, Oostenrijk.

Haar familie stuurde haar in 1938 om aan vervolging te ontkomen naar Noorwegen, met het voornemen om later naar Engeland door te reizen. In Noorwegen leefde ze vier jaar lang. Maar de Duitsers vielen in 1940 ook Noorwegen binnen en daarmee was een verdere vluchtweg naar bijvoorbeeld Engeland of Amerika afgesloten.

Meer info