Amerika is een land van uitersten. Dus kan het zomaar gebeuren dat een dragqueen een muzieklijst aanvoert die louter bestaat uit christelijke albums. Het gaat hier over Flamy Grant – haar naam verwijst naar die van gospelpopzangers Amy Grant – en haar album Biblebelt Baby. Een nadere kennismaking.
De Amerikaanse iTunes-lijst voor christelijke muziek staat vol albums met titels als Jesus Changed My Life (van Katy Nichole), House Of Miracles (Brandon Lake) of All The People Said Amen (Matt Maher). Maar ineens stond daar een album tussen van een zekere Flamy Grant, genaamd Biblebelt Baby. Inmiddels is dat album gezakt naar plaats 26, maar onlangs behaalde Flamy Grant de eerste plaats in deze lijst.
Bijzonder en dankbaar
In een interview vertelt Flamy Grant over haar nummer één-hit: “Dit is een groots moment voor mijn 16-jarige zelf, die liedjes schreef waarmee ik hoopte op hetzelfde podium te mogen staan als Amy Grant, de zangeres naar wie ik altijd luisterde. Het is heel bijzonder en ik ben heel dankbaar.”
Amy Grant is een bekende gospelzangeres, die eind jaren tachtig de crossover maakte naar seculiere popmuziek, in een periode dat ze in scheiding lag waardoor haar reputatie in christelijke kring beschadigd raakte. Daarnaast is ze altijd religieus getinte muziek blijven maken.
Fundamentalische gemeenschap
Terug naar Flamy Grant, die 41 jaar is en gospel- en rootsmuziek maakt. Ze groeide op in een fundamentalistische evangelische gemeenschap in Asheville, North Carolina, waarvan ze zich herinnert dat ze alleen naar muziek mocht luisteren die verkrijgbaar was via de christelijke boekenwinkel in het dorp.
Al jong begon Grant met het dragen van de kleren van haar moeder, maar haar gemeenschap kon dit niet waarderen. Ze besloot een toontje lager te zingen. “Ik had al snel door dat ik me op een bepaalde manier moest gedragen om niet onderdrukt te worden in die omgeving. En dat was door me als een jongen te gedragen en niet al te veel op te vallen.”
Vijf jaar conversietherapie
Dat niet willen opvallen ging zelfs zover dat Grant zich aanmeldde voor conversietherapie, die maar liefst vijf jaar duurde. “Ik wilde er zo graag bij horen. Zo diep zat mijn geïnternaliseerde homofobie. Maar na al die ervaringen kwam ik op een punt dat ik dacht: weet je wat? Ik heb alles gedaan wat ik kon. Maar mijn seksualiteit is niet veranderd.”
Grant liet haar christelijke geloof tijdelijk achter zich en begon in 2017 met een podcast genaamd Heathen. Hiervoor sprak ze met mensen over het religie en zag ze in dat het christelijke geloof zoveel meer was dan de evangelische wereld waarbinnen ze was grootgebracht.
Nieuw startpunt
“Het was een nieuw startpunt in mijn leven. Ik geloofde dat ik zondig was en dat God niet van me hield zoals ik was. Religieus trauma is een wezenlijk iets, dat heel veel volwassenen duizenden dollars aan therapie heeft gekost.”
Grant keerde terug naar haar gemeenschap om kinderen te helpen die in hetzelfde schuitje zaten als zij. “Die kinderen moesten weten dat evangelisme is niet de enige optie. Ze mogen geloven en kunnen christelijk zijn op een andere manier.”
Overweldigend positief
De reacties op haar nummer één-hit zijn ‘overweldigend positief’, zoals Grant het zelf omschrijft. “Een vrouw stuurde me een bericht waarin ze schreef dat ze zich niet meer thuis voelde bij de kerk, totdat ze mijn muziek hoorde. Nu zie ik mogelijkheden om terug te keren naar mijn geloof en heb ik de moed gekregen om kerkdiensten te bezoeken waar queers worden omarmd.”
Bekijk hier de video van Flamy Grants single ‘Good Day’, dat het tot nummer twee schopte in de christelijke iTunes singles chart, gevolgd door het iets oudere ‘What Did You Drag Me Into?’.